למי מאיתנו זה לא קרה? אתם מגיעים לעבודה ומרגישים שאין לכם עניין, שאתם לא ממצים את עצמכם או שהתחום שבחרתם ללמוד ולעבוד בו כבר לא עושה לכם את זה כמו פעם-זה הזמן לחשב מסלול מחדש.
אז לפני הכל, חשוב שתדעו שאתם לא לבד. על פי סקר שבוצע בשנת 2023 בארצות הברית בקרב 2,000 מבוגרים, עולה כי 26% מהם שוקלים לשנות קריירה לחלוטין. איך עושים הסבה להייטק ואילו תחומים כדאי ללמוד? במאמר הבא ננסה לענות על כל השאלות.
הסבה להייטק – איך מתחילים?
לפני שאתם רצים לעשות קורסים או לבחור מסלולי לימוד כאלה ואחרים, אתם צריכים לשבת עם עצמכם ולהבין איזה תחום באמת מעניין אתכם. זה הזמן לעשות סקר שוק ולבדוק אילו מקצועות בתוך הדבר הגדול הזה שנקרא "הייטק" יכולים להיות רלוונטיים עבורכם.
בשלב הראשון אנחנו ממליצים לכם לזקק מספר תחומים שמעניינים אתכם ושאותם תרצו ללמוד. לאחר מכן, אנחנו ממליצים לכם להתייחס למדדים של ביקוש והיצע. זכרו, ככל שיש יותר ביקוש לתחום מסויים בחברות ההייטק, כך הסיכוי שלכם למצוא עבודה באחת מהן, עולה. כמו כן, ככל שהביקוש גבוה יותר, כך סביר להניח שתוכלו גם לשפר את תנאי השכר שלכם.
חשוב לציין – זה לא משנה באיזה תחום תבחרו, על מנת להצליח אתם צריכים להשקיע את כל כולכם לתקופה מסוימת.
תחומי הלימוד שיכניסו אתכם להייטק
פיתוח תוכנה – Software Development
פיתוח תוכנה הוא אחד התחומים המובילים בהייטק, שכן הוא מהווה את הליבה של התעשייה הזו. זה הבסיס שעליו כל חברות ההייטק יושבות והביקוש למפתחי תוכנה גובר בכל שנה. תפקידו של מפתח התוכנה הוא לקחת חלק בתהליך הפיתוח של מוצר טכנולוגי כזה או אחר, בין אם מדובר בתוכנה למחשב או אפילו אפליקציה לטלפון.
Front-End
יצא לכם פעם לשמוע את המונח צד לקוח? מפתחי פרונט אנד אחראים על הצד של הלקוח, או במילים אחרות, על מה הלקוח רואה כשהוא נכנס ליישום. מפתח פרונט אנד כותב קוד שלמעשה גורם ליישום לחיות, לנוע ולהגיב לפעולות של המשתמש.
Back-End
אם מפתח הפרונט אנד אחראי על צד הלקוח, מפתח בק אנד אחראי על הצד של השרת. הוא למעשה כותב את הקוד שאחראי על הפונקציונליות והלוגיקה של היישום. הקוד שמפתח צד השרת כותב משפיע אך ורק על הלוגיקה של היישום ואין לו שום השפעה על הנראות החיצונית שלו.
Full Stack
מפתח פול סטאק הוא למעשה מפתח שמשלב בין פרונט אנד ובק אנד. כלומר, הוא יודע לבצע את שתי המיומנויות גם יחד.
מפתח Mobile
מפתח מובייל אחראי לפיתוח אפליקציות עבור טלפונים סלולריים וטאבלטים. הם משתמשים בשפות פיתוח כמו Java, Swift ו-Kotlin על מנת לפתח אפליקציות עבור מערכות הפעלה IOS ו-Android.
מפתח משחקים
אחראי על יצירת משחקי וידאו על ידי שימוש במגוון שפות פיתוח וטכנולוגיות כדי ליצור בין היתר את הגרפיקות והאנימציות של המשחק.
מפתח Web
אחראי על הקמה ותחזוקה של אתרי אינטרנט. הם משתמשים ב-HTML, CSS ו-JavaScript כדי ליצור את חוויית המשתמש באתר ומשתמשים בשפות פיתוח כמו PHP, Python ו-Ruby כדי ליצור את צד השרת אשר מפעיל את האתר.
מפתח Embedded
מערכות Embedded הן מערכות המשלבות צד חומרתי וצד תוכנתי המיועד לשימוש מסוים. מפתח Embedded הוא מפתח תוכנה שמתעסק בצד התוכנתי של המערכת במטרה לבצע אופטימיזציה לביצועי המערכת בהתאם לפלטפורמה חומרתית איתה הוא עובד. השפות הנפוצות בתחום הן C++, C, Assembly ועוד.
DevOps
דבאופס הוא תחום שמאגד בתוכו מגוון רחב של שיטות וכלים המסייעים לארגון לבצע אוטומציות שונות ומשלבים בין פיתוח תוכנה ל-System. בפן המילולי של המונח, דבאופס הוא למעשה שילוב של Development ו-Operations, כלומר פיתוח ואופרציה.
לצוותי הדבאופס בחברות השונות יש חשיבות מכרעת בכל הקשור למחזור חיי המוצר הטכנולוגי. יש להם מיומנויות של פיתוח ו-IT ותפקידם הוא לייעל את תהליך הפיתוח של המוצר, לגרום לכל הצוותים מכל התחומים השונים לעבוד יחד בסינרגיה מלאה על מנת לקדם הן את המהירות והן את האיכות של בניית התוכנה. זו בדיוק הסיבה שבגינה אנשי דבאופס מעורבים בתהליך כולו, החל משלב הפיתוח, הבדיקות ועד שחרור המוצר הטכנולוגי ללקוח.
סייבר – Cyber Research Experts
בשנים האחרונות מפת איומי הסייבר הולכת ומתרחבת ובוודאי שמדינת ישראל, במסגרת הנוף האיומי שלה, זקוקה לאנשי סייבר שהם לא פחות ממצוינים. לאיש הסייבר יש היכרות טכנית מעולה עם המערכות הטכנולוגיות והתשתיות השונות, אך בנוסף לכך הוא ניחן גם ביכולות של הגנה תוך הבנה אבסולוטית של הצד התוקף. אנשי הסייבר אמונים על שדרוג מערכות ההגנה של הארגון והם צריכים לשלב בין השאר יכולות של האקינג, הגנה ומחקר.
תחום הסייבר נחלק, בין היתר, למקצועות הגנה ותקיפה, אשר דורשים מיומנויות שונות ולכן יש אנשי סייבר המתמחים בהגנה ויש כאלה בהתקפה. תוקפים טובים חייבים להבין לעומק את מנגנוני ההגנה ומגנים טובים חייבים להבין לעומק את מנגנוני ההתקפה.
פיתוח בינה מלאכותית – AI engineer
בינה מלאכותית (AI) היא ענף של מדעי המחשב העוסק ביצירת מערכות חכמות שיכולות לבצע משימות הדורשות בדרך כלל אינטליגנציה אנושית. מערכות בינה מלאכותית נועדו לקלוט מידע מהסביבה, ללמוד מניסיון או נתונים מהעבר, לנמק או לקבל החלטות על סמך מידע זה ולנקוט פעולות להשגת מטרות ספציפיות. זה אמנם פשוט לומר, אך קשה מאוד ליישם, לאור העובדה שהפעולה הזו דורשת עיבוד של DATA בכמויות פשוט עצומות, אחסון של ה-DATA, ניהול שלו ועוד.
טכניקות AI כוללות למידת מכונה (Machine Learning), עיבוד שפה טבעית (Natural Language Processing), ראייה ממוחשבת (computer vision) ורובוטיקה. בינה מלאכותית משמשת בתחומים שונים, כגון בריאות, פיננסים, תחבורה, משחקים ועוד רבים אחרים, כדי להפוך משימות לאוטומטיות, לשפר את היעילות ולספק פתרונות חכמים.
בדיקות תוכנה – QA
לפני שאנחנו משחררים מוצר טכנולוגי או תוכנה לאוויר, אנחנו חייבים לבצע בדיקות טכניות שמטרתן לוודא שהמוצר אכן תקין לפני שהוא עובר ללקוחות. על מנת לבצע את הבדיקות הללו, אנשי ה- QA יכולי לעשות שימוש בכלים ידניים או אוטומטיים שיסייעו להם לאתר באגים קשורים בחוויית המשתמש וכן לשפר את היעילות של המוצר והמהירות שלו.
אז מה תעשו במסגרת התפקיד? בין השאר תכתבו תסריטי בדיקות, תבצעו בדיקות ותתעדו אותן, תכירו לעומק את מסד הנתונים של המוצרים ועוד.
ניהול רשתות – Network management
ניהול רשתות הוא תחום שלא מפסיק לצמוח בשנים האחרונות ובקרב חברות ההייטק יש לא מעט ביקוש למנהלי רשתות. ניהול הרשת ממלא תפקיד חיוני בשמירה על היציבות, הזמינות והאבטחה של רשתות מחשבים, ומאפשר תקשורת יעילה, העברת נתונים ושיתוף פעולה בתוך ארגונים. תחום ניהול הרשתות כולל בתוכו מגוון רחב של משימות ותחומי אחריות שונים.
מה תעשו במסגרת התפקיד? בין השאר אנחנו מדברים על ניטור רציף של התקני רשת, תעבורה ומדדי ביצועים כדי לזהות ולפתור בעיות באופן מיידי, ניהול ותחזוקה של תצורות התקני רשת, כגון נתבים, מתגים, חומות אש ושרתים, איתור, אבחון ופתרון תקלות, שגיאות או כשלים ברשת, ייעול ביצועי הרשת על ידי מדידה וניתוח של מדדי ביצועי רשת, ניהול אבטחת הרשת, תכנון אסטרטגי ועיצוב ארכיטקטורת רשת ועוד.
איך בוחרים מסלול ההכשרה המתאים?
הכשרה מקצועית או לימודים אקדמיים?
זה נכון שיש מחסור בעובדי הייטק, במיוחד בתחומים המבוקשים שסקרנו במאמר זה. יחד עם זאת, תרבות הגיוס במרבית החברות השונות היא כזו שלא מאפשרת כניסה למועמדים ללא ניסיון מעשי. זה מאוד מתסכל לסיים תואר אקדמאי, לעיתים בהצלחה יתרה, ולגלות שהשוק לא עושה שום הנחות בכל הקשור לניסיון התעסוקתי של המועמדים. בנוסף, יש בשוק לא מעט חברות המציעות קורסים בתשלום ושולחות את הסטודנטים למצוא עבודה לבד, אין ספק שזה מתסכל.
כשאנחנו מדברים על ניסיון תעסוקתי, חשוב לתת את הדגש על שיטת הלימוד באקדמיה. שיטה זו דוגלת בקורסים פרונטליים בשילוב של מצגות ושקפים המסייעים בהטמעת המידע העיוני בקרב הסטודנטים. אך אם אנחנו בוחנים את הצרכים של שוק ההייטק בחוץ ואת המהירות שבה הוא רץ קדימה, אין ספק ששיטת הלימוד הזו פשוט אינה רלוונטית לתהליך מציאת העבודה.
הצוותים הטכנולוגיים בחברות השונות מחפשים מועמדים שיודעים לצלול לפרויקט בעצמם, שכבר מנוסים בעבודת צוות, יודעים לקחת על עצמם משימות מורכבות וללמוד באופן עצמאי את כל הדרך עד לפתרון. לכן, אין ספק ששיטת הלמידה המעשית (HANDS ON) היא השיטה המומלצת עבורכם.
כיצד לבחור את ההכשרה הנכונה עבורכם?
עברו בקפידה על הסילבוס של ההכשרה וודאו שהוא כולל את כל נושאי הלימוד המרכזיים בתחום. בצעו סקר שוק והשוו בין הסילבוסים השונים בהכשרות השונות.
לגבי השיטה – בדקו האם מדובר בלמידה מעשית hands on או למידה באמצעות שקפים ומרצים. ללמידה המעשית יש יתרון מובהק על פני השיטה המסורתית, כי כך אתם באמת תלמדו דרך הידיים את העבודה ותגיעו מוכנים לכל אתגר ובנוסף תוכלו להתמודד עם כל טכנולוגיה. למידה כזו מלווה ברוב המקרים על ידי מנטור מקצועי והיא מדמה במבנה שלה את סביבת העבודה שלכם בהייטק, לרבות שיטות של עבודה בצוות המקולות בתעשייה הזו.
האם תמצאו עבודה בסיום ההסבה?
כנראה שזו שאלת מיליון הדולר וכפי שאתם ודאי יודעים, המציאות בשוק ההייטק השתנתה בשנה האחרונה. בתקופה הזו יותר ויותר חברות מתקשות לגייס משקיעים מקצצות לא מעט בכוח האדם שלהן. במרץ 2022 חווינו תופעה שלא חווינו שנים, השכר הממוצע בהייטק הישראלי ירד. נכון, זה לא מספק את התמונה במלואה, אך התופעה הזו בהחלט מעידה על המגמה. אם אנחנו בוחנים את הסיבות למיתון בשוק ההייטק, נוכל לציין בין השאר גורמים כמו מיתון עולמי, התמודדות עם פוסט קורונה שרוב החברות עדיין לא התאוששו ממנה ועוד.
זו בדיוק הסיבה שבגינה אנחנו ממליצים לכם לבחור בהכשרה מקצועית ומעשית שבאמת תעניק לכם את כל הכלים להשתלב בשוק העבודה, במיוחד לנוכח האתגרים שיש בהייטק. הכשרה מעשית שבמהלכה אתם לומדים את החומר דרך הידיים, תעניק לכם את היתרון על פני מתחרים אחרים על אותן המשרות ותציב אתכם בנקודת פתיחה מעולה לקראת השתלבות בשוק העבודה.
יתרה מכך חשוב לציין, אנו ממליצים לכם לחפש הכשרה מקצועית בחברה שהאינטרס שלה הוא למצוא עבורכם עבודה ושזה חלק בלתי נפרד מהמודל העסקי שלה. רק כך יהיה לה אינטרס לדאוג לכם לעציד תעסוקתי. אגב, לא פחות חשוב מזה, זה מעיד לא מעט על האמינות של ההכשרה.
מה אנחנו עושים ב-Infinity Labs R&D?
Infinity Labs R&D חברת מחקר ופיתוח, פיתחה לפני כעשור מסלול קריירה שתחילתו הכשרה על חשבונינו למתקבלים, וסופו במשרות פיתוח אצל אחד מלקוחות החברה. התהליך נשען על מתודולוגיית למידה שפותחה על ידנו, Infinity Mentored Social Learning) IMSL) ששילבה בהצלחה כ-2,000 מבוגריה בתפקידים הדורשים באופן מסורתי 2-3 שנות ניסיון וזאת ללא ניסיון קודם בתחום.
עם למעלה מ-200 מחזורים מוצלחים בפיתוח תוכנה, סייבר ו-devops, התוכנית שיתפה פעולה עם כ-300 חברות הייטק, ביטחון וסטארטאפים בישראל אשר חוזרים ומגייסים מאיתנו באופן קבוע.
המודל העסקי שלנו מתבסס על שותפות, שבה כולם יוצאים מורווחים:
אתם – לא משלמים על ההכשרה, עוד במהלכה תתראיינו למשרות אצל אחד מלקוחותינו.
אנחנו – מממנים לכם את ההכשרה ובסופה כאשר אתם מתחילים לעבוד אצל אחד מלקוחותינו, כך אנו מחזירים את ההשקעה ומרוויחים מהתהליך.
הלקוחות – מרוויחים את בוגרי אינפיניטי שנותנים מענה מקצועי ואיכותי בליבת הפיתוח שלהם ונשארים לטווח רחוק.