מהי התקפת DDoS ואיך מונעים אותה?

בעולם הטכנולוגי של היום איומי אבטחת הסייבר ממשיכים להתפתח ומציבים אתגרים משמעותיים לעסקים, ארגונים ויחידים כאחד. איום כזה שזכה לשמצה בשנים האחרונות הוא מתקפת מניעת שירות מבוזרת (DDoS). ככל שהנוף הדיגיטלי הופך מורכב יותר, התדירות והעוצמה של התקפות אלו עולות ומותירות השפעות הרסניות בעקבותיהן. מהי התקפת DDoS ואיך ניתן למנוע אותה בשנת 2024? על כך ועוד במאמר שלפניכם.

 

מה זה התקפת DDoS?

מתקפת DDoS (מניעת שירות מבוזרת) היא ניסיון זדוני לשבש את התפקוד הרגיל של רשת, שירות או אתר אינטרנט על ידי תקיפתם בשטף של תעבורת אינטרנט. המתקפה "מבוזרת" מכיוון שהיא מערבת מספר רב של מחשבים או מכשירים שנפרצו, ולעתים קרובות יוצרים רשת בוט, המתואמים לשלוח כמות עצומה של תנועה אל היעד.

מבול זה של תעבורה מציף את משאבי היעד, מה שמקשה או בלתי אפשרי עבור משתמשים לגיטימיים לגשת לרשת, לשירות או לאתר. המטרה של מתקפת DDoS היא לשבש את הפעילות של המטרה המותקפת, לגרום לאי נוחות, להפסד כספי או לפגוע במוניטין שלה.

 

איך מפילים אתרים במתקפת DDoS?

על מנת לבצע את המתקפה התוקפים עושים שימוש ב-Botnet. Botnet הוא אוסף של המון מחשבים או מכשירים הפתוחים לגלישה ברשת. המחשבים הללו נשלטים מרחוק על ידי מכשירים שעושים שימוש בתוכנות זדוניות כדי לבצע את המתקפה, בשפה הטכנולוגית "זומבים". אגב, במאמר מוסגר נזכיר שתוכנה זדונית ה תוכנה לא רצויה שנוצרה במטרה לגרום נזק. בין השאר אנחנו מדברים על וירוסים, תוכנות ריגול, תולעת, סוס טרויאני ועוד.

 

למה זה קורה?

יש מגוון רחב של סיבות שבגינן גורמים שונים מבצעים התקפות מניעת שירות מבוזרות. לפני כן חשוב לציין שכיום כל אחד יכול לבצע התקפה זדונית שכזו בקלות יחסית. כל אחד מאיתנו יכול לרכוש ברשת התקפת DDoS או אפילו לשכור רשת botnet קיימת על מנת לבצע את המתקפה.

אחד הגורמים הנפוצים ביותר למתקפת DDoS הוא הניסיון של חברות שונות להשיג יתרון על המתחרים שלהן. מה זה אומר בפועל? שחברה X תפעיל מתקפה זדונית על אתר האינטרנט של חברה Y, תפגע בתנועת הגולשים אליו ובהכרח גם בהכנסות החברה. תחשבו על חברות שכל המהות שלהן היא הכנסה ממכירות אונליין, הפגיעה יכולה להיות קשה ביותר.

תחום הגיימינג התחרותי הוא תחום נוסף שבו מתבצעות לא מעט התקפות זדוניות כאלה. לא מעט גיימרים תחרותיים יבצעו מתקפת DDoS על גיימרים מתחרים שנחשבים אויבים על מנת להביס אותם. עוד התקפות כאלה אנחנו רואים מצד טרולים ברשת שמעוניינים לפגוע באויבים שלהם או גולשים אקטיביסטיים שמעוניינים למנוע ממשתמשים לגשת לסוג תוכן מסוים שהם מתנגדים לו.

 

אילו סוגי התקפות DDOS קיימים?

התקפה על תצורת השרת

התקפה כזו נקראת גם התקפת פרוטוקול, שבמהלכה התוכנה הזדונית תוקפת את הדרך שבה השרת מעבד נתונים, מה שגורם לעומס רציני של תעבורה. במצב כזה ישלחו לשרת חבילות מידע שונות וכשזה ימתין לאישור מכתובת ה- IP של המקור שלעולם לא תגיע, הוא פשוט יקרוס.

 

התקפות יישום

זו למעשה הצורה הכי נפוצה של התקפות DDOS, שבמהלכן המחשבים שתוקפים ינסו לקבל גישה לשרת או לאתר ממש כמו משתמש רגיל. נפח הבקשות הולך וגדל עד שהאתר לא עומד בעומס ופשוט נופל.

 

התקפת נפח

אלה התקפות משמעותיות ביותר שבמהלכן רוחב הפס של השרת פשוט נגמר כתוצאה מריבוי בקשות מצד ה- Botnet. במקרים מסוימים ההתקפה הזו גורמת לשרת לשלוח לעצמו בקשות, כך שהוא לא מצליח לצאת מהלופ ופשוט קורס.

 

איך מונעים התקפות DDoS בשנת 2024?

הגדירו הגבלת קצב בשרת

כאן אנחנו מדברים למעשה על מניעה של התקפה מראש באמצעות הגבלה של קצב הנתונים שמתקבלים לשרת. מה זה אומר בפועל? שאתם יכולים להגדיר מראש את הקצב שבו השרת שלכם יקבל הצעות מבחוץ ושרק איתן הוא מסוגל להתמודד. כך לא תגיעו למצב שבו השרת שלכם פשוט לא עומד בעומס בעקבות המתקפה. אגב, הטיפ הזה נכון לכל ימות השנה ולא רק למקרים בהם אתם חווים התקפה זדונית. גם אם אתם מריצים קמפיין שיווקי שמגביר את תנועת הגולשים לאתר בצורה משמעותית, כדאי שתמנעו מראש את הקריסה שלו באמצעות הגבלת התנועה.

 

הימנעו מהקצאת יתר של רוחב פס

יש כאלה שפשוט "פותרים" את הבעיה באמצעות רכישה של רוחב פס נוסף. נכון, זה יכול לעזור לכם למקרים שבהם אתם לא מהווים מטרה למתקפה זדונית. יחד עם זאת, במידה ואתם כן מהווים מטרה כזו, הקצאת היתר לרוחב הפס שלכם עשויה דווקא לפגוע בכם. עם זאת חשוב לציין, הגדלת רוחב הפס תסייע לכם להתמודד עם הרגעים הראשונים של המתקפה כי השרת שלכם יוכל להתמודד עם עומס היתר שהוא חווה.

 

אל תשימו את כל הביצים בסל אחד

אף פעם לא כדאי לאחסן את כל התכולה של האתר בשרת אחד, עם ובלי קשר למתקפה זדונית. אנחנו ממליצים לכם לעשות שימוש ב-CDN, שזו רשת אספקת תוכן שתפקידה לפזר את התכולה של האתר שלכם במספר שרתים ברחבי העולם. ה-CDN מפזר את המידע בצורה מושלמת לשרתים קרובים כדי לא לפגוע בביצוע האתר, אך בד בבד הוא גם מאפשר לכם להיות פחות חשופים למתקפות זדוניות. גם במקרים שבהם שרת אחד מותקף, שאר השרתים ימשיכו לעבוד בצורה תקינה וכך תוכלו לעמוד במתקפה.

 

איך תדעו שהשרת שלכם הותקף?

נתחיל בשורה התחתונה, לא תמיד תוכלו לדעת שהשרת שלכם הותקף בפעילות זדונית, במיוחד במחשבים פרטיים. בכל הקשור למתקפת מניעת שירות על שרתים של חברות, תמיד יש את הסימנים הרגילים שמדליקים נורה אדומה ומעוררים את החשד. אם השרת שלכם קורס לעיתים קרובות, זה בהחלט יכול להוות סימן למתקפה זדונית. בנוסף, גם זמני טעינה ארוכים של האתר יכולים להעיד על כך שיש כמות גדולה של בקשות שנכנסות אליו.

 

אילו סוגי התקפות DDOS קיימים ואיך ניתן למנוע אותם

 

הותקפתם – מה עושים?

פונים לספקית האחסון

אנחנו מניחים שאתם שוכרים את שירותיה של חברה שמנהלת עבורכם את השרתים ואת המידע שאתם שומרים בהם. זה בדיוק השלב שבו כדאי להרים טלפון לספקית השירות שלכם ולעדכן אותה שאתם מזהים סימנים למתקפה זדונית. ספקית השירות תוכל להיכנס לשרת של האתר ולדחות כל בקשה חדשה שמנסה להיכנס אליו, עד שהמתקפה תסתיים, גם אם היא לגיטימית וגם אם לא.

בשלב הזה, לאחר עצירת המתקפה, ספקית השירות תנהל את הבקשות הנכנסות, תסלק בקשות לא לגיטימיות ותאשר רק את אלה שכן. ספקית התוכן תיצור עבורכם גם רשימה שחורה של בקשות שיחסמו לעולם לפני הכניסה לשרת. אגב, firewall היא דוגמא מצוינת לטכנולוגיה שמייצרת רשימה שחורה כזו.

 

פונים למפתח של האתר

זה אמנם לא הפתרון האולטימטיבי, כי למפתח האתר שלכם אין את השליטה המלאה על הבקשות שנכנסות אליו. מה שכן, הוא בהחלט יכול ליצור תחנת ביניים שבה כל הבקשות שנכנסות לשרת יבדקו לפני שהן מאושרות. כל הודעה או בקשה לא לגיטימית תישלל ולא תשפיע בשום צורה על השרת שלכם. תחנת ביניים כזו נקראת בשפה הטכנולוגית proxy server, שזה למעשה שרת מתווך.

 

רוצים ללמוד את תחום הסייבר דרך הידיים?

תכנית ההכשרה ל-Cyber Research Experts מספקת גישה הוליסטית למגוון רחב של תחומים בעולם הסייבר. הלמידה מעניקה הבנה של מתודולוגיות שונות וחשיפה מקיפה לטכנולוגיות, טכניקות וכלים רלוונטיים למגוון רחב של יישומי סייבר.

תכני ההכשרה כוללים: כתיבת קוד, רשתות, אבטחה, טכניקות תקיפה, טכניקות הגנה, זיהוי תקריות, ניתוחן ולמידה דרך הידיים כיצד להתמודד איתן בזמן אמת.

תכנית ההכשרה הוקמה על ידי מומחים מובילים בתעשייה בעלי יותר מ-30 שנות ניסיון בתחום, וזאת על מנת להעניק לכם את היכולת להבין גם את הטכנולוגיה וגם את המתודולוגיות של תחומי הסייבר השונים. ההכשרה מעשית, ממוקדת ומבוססת על פענוח והתמודדות עם מקרים אמיתיים שקרו בישראל ובעולם.

לסילבוס התכנית

בסיום ההכשרה תהפכו ל-Cyber Research Experts מהמובילים בתחום ותוכלו להתחיל לעבוד באחת מ-300 חברות מהמובילות בתעשייה במשרות הדורשות 2-3 שנות ניסיון.

מידע נוסף שעשוי לעניין אותך..
מושגי בסיס בתחום הסייבר - כופרה, נוזקה ומה שביניהן

סייבר: מילון המונחים המלא

תחום הסייבר כולל לא מעט מונחים טכנולוגיים שלרובנו הם ממש לא פשוטים להבנה. הכנו לכם מילון מונחים מלא שיסייע לכם להתמודד עם מושגי הבסיס בתחום ולהתמצא קצת יותר בהבדלים בין

5 סיבות ללמוד סייבר

5 סיבות ללמוד סייבר

במרחב הדיגיטלי העצום של המאה ה-21, נוצר יקום מקביל שבו האפשרויות נראות בלתי מוגבלות. התחום הבלתי מוחשי הזה, המכונה מרחב סייבר, הפך לחלק בלתי נפרד מחיינו, ומעצב את האופן שבו

CISO: קצין אבטחת מידע הראשי

אתגר של CISO: שמירה על הרשת בקרב אנשי IT פנימיים

בנוף הדיגיטלי המקושר של ימינו, ארגונים מסתמכים במידה רבה על תשתית הרשת שלהם כדי לנהל פעולות עסקיות ביעילות. עם זאת, תלות מוגברת זו בטכנולוגיה מביאה גם סיכונים משמעותיים כאשר איומי